lördag 26 december 2015

Jul på Cypern del 1 - uppesittarkväll och julafton


Dagen innan julafton hämtade broder Stefan oss på förmiddagen. Så var vi då på väg till Nicosia för att tillbringa de närmaste tre dygnen där! 
Det är ungefär 8,5 mil mellan Paralimni , där vi bor, och huvudstaden, Nicosia. Fast det går snabbt, för det är motorväg nästan hela vägen. Och en vacker väg är det också......


Angela hade lagat middag och bjöd på lax när vi kom fram och hade installerat oss. Vi har faktiskt inte ätit fisk sedan vi lämnade Sverige för snart två veckor sedan kom jag på, så det smakade verkligen gott! 
Och sedan var det dags för morgonrock, tofflor och uppesittarkväll med bingolotto! På Cypern!


Men det var inte så värst mycket bevänt med turen. Som vanligt. Fast flera gånger var jag ett nummer ifrån den där sista siffran innan bilen var min! Fast den kom aldrig, den sista siffran...... Men det gjorde inte så mycket, för vi pratade och hade trevligt och glömde av programmet ibland. Men sent blev det förstås - klockan hann bli över ett innan vi kom i säng. Vi fick önska varandra god jul innan vi lade oss, för det hann bli julafton!


Inte sov vi särskilt länge på julaftonsmorgonen - vi skulle ut i stan och kolla in julstämningen! Fast Angela följde inte med - hon hade lite att fixa med därhemma. Stefan, Tommy och jag gick vägen genom julmarknaden. Där var det väldigt, väldigt fullt - här firar man inte julafton, utan alla ger sig ut och handlar de sista julklapparna och julmaten inför det riktiga julfirandet i morgon, juldagen. 


Nicosias officiella julgran var väldigt hög. Och väldigt vacker. Men en solig dag som den här var den förstås inte tänd. Vi borde förstås ha sett den efter mörkrets inbrott, men då hade vi annat för oss.....


På torget spelade ett gäng små tomtar julmusik. 


Här stannade vi till en stund.......


.......innan vi fortsatte till urmakaren, där Stefan valde ut Angelas julklapp! Jag vill också ha en sådan fin klocka!


Efter att ha vandrat ända bort till gränsen till turkcypriotiska sidan vände vi tillbaka och slog oss ner på en uteservering en stund. Jag måste ju vila mitt knä! Ölen var god......
Sedan gick vi sakta hemåt, och så småningom kom Angela och hämtade upp oss med bilen så jag slapp gå hela vägen. Inte för att det är så himla långt egentligen, men fortfarande vill inte knät hänga med riktigt, så jag var väldigt tacksam att få åka bil den sista biten!


Klockan 19 skulle det svenska julfirandet börja var det sagt. Tomten tog på sig luvan i god tid!


Nu var vi sugna på svensk julmat!


Värdparet fixar det sista i köket innan övriga gäster kommer.


Ljusen tända - check!


Och värmlandskorven på bordet - check! Den har jag väntat på........


Gäster på plats och gott rött Othello på bordet


liksom de svenska snapsarna, inköpta på IKEA i Nicosia.


Middagen kan börja! Svensk julmat, både värmlandskorv, Jansson och sill, gick hem, både hos cyprioter, engelsmän och oss svenskar! Det var inte mycket över när alla var mätta och nöjda.


Då kom desserten fram på bordet - ost, druvor och fikon! Tur att det fanns liiite plats kvar!


Så var det dags för tomten att jobba lite, för vad är väl en svensk julafton utan julklappsutdelning? Alla fick något, till och med Tommy och jag!


Vilken kväll det blev! Och sen blev den också.....Men så är det när man har mycket att prata om på tre olika språk - grekiska, engelska och svenska. Och dessutom tar det lite extra tid med översättningar åt olika håll. Men på det stora hela förstod vi varann alldeles utmärkt, och vi kunde inte haft en trevligare julafton med en massa god mat, ljus, värme och trevliga människor!
Nu ser vi fram emot juldagen. Men den får ett eget inlägg........


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar