måndag 5 januari 2015

Annorlunda Lanta

 
 
Ny tur med mororbike. Idag körde vi norrut till Saladan och svängde sedan söderut längs ostsidan ön. Det var annorlunda kan man säga.

 
Färden gick genom jordbruksbygder, förbi stora gummiplantager, fisk- och räkodlingar, ananas- och andra fruktodlingar. Så småningom kom vi fram till "Fishing lakes", två sjöar alldeles vid sidan av vägen.

 
Om man ville så kunde man fiska sin egen fisk här, för 350 baht/timma.

 
Tommy funderade på saken, det såg jag nog..........

 
Om man fick någon fisk så kunde man också få den tillagad och äta den här. Fast det kostade 400 baht/kilo.

 
Vi bestämde oss för att fortsätta färden i stället. Fast först spanande vi in en buffel i strandkanten. Han stod där i sällskap med en häger (tror jag i alla fall.......)

 
Vi hade siktat in oss på Lanta Old Town som ligger långt nere på ostsidan ön. Vägen dit var fantastiskt fin! Den slingrade sig mellan berg och dalar, genom nästan bedövande grönska! Knappt någon trafik, bara en och annan turist på bike som, liksom vi, hade bestämt sig för att se den andra sidan av Lanta. Och så de som jobbade på plantagerna förstås! Dessutom var det lite molnigt idag, och det, tillsammans med skugga från allt det gröna, gjorde att det inte blev så varmt - förutom under hjälmen då förstås!
 
 
Lanta Old Town! Tidigare var den centrum på ön, men eftersom färjetrafiken finns i Saladan så har den staden tagit över, och Old Town är numera en sömnig småstad. Och otroligt vacker och charmig dessutom! Inte många turister väljer att bo här, i alla fall inte de som vill leva strandliv. Här kan man inte bada, utan då får man ta båt ut till en  av småöarna utanför.

 
Vi parkerade motorbiken och vandrade ut på den långa, långa piren. En del körde ända ut............

 
Här låg fiskebåtar och longtailbåtar och turbåtar...........

 
och på avstånd såg vi bergen.

 
En vattenpaus (av många!) mitt på piren.........

 
Så vandrade vi den långa vägen tillbaka och slog oss ner på en av restaurangerna som ligger på pålar längs vattnet. Där fick vi varsin färskpressad apelsinjuice och en sandwich - det gäller att fylla på med energi när man är ute på äventyr!

 
Nog är den rätt lång, den här piren alltid..........

 
Ett bostadshus alldeles intill restaurangen......Där bodde en gammal farbror - 100 år trodde Tommy. Eller kanske inte riktigt så gammal.........Rätt enkelt bodde han i alla fall.
 
Så småningom drog vi oss hemåt. Det finns två vägar som går tvärs över Lanta - vi tog den nordligaste och körde över den bredaste delen av ön, c:a sex kilometer, och hamnade på södra ändan av Long Beach. Sedan fortsatte vi norrut tills vi kom till "vår" avtagsväg - hemma på Best House igen! Där skrattade de åt oss och våra något ömma rumpor - vägarna är inte direkt släta och lättkörda här kan jag tala om.......
Så har vi avverkat ungefär 35 kilometer på motorbike idag då - och lite möra känner vi oss. Nu blir det lite vila från sådana äventyr några dagar.........
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar